ROMÂNIA
Direcţia de Mediu a municipiului Timişoara

23 MARTIE 2013 - TIMIŞOARA SĂRBĂTOREŞTE EVENIMENTUL "CAPITALA EARTH HOUR ROMÂNIA 2013"

                                                 COMUNICAT   DE   PRESĂ

 
Municipiul Timişoara, organizează SÂMBĂTĂ, 23 Martie 2013, în colaborare cu WWF ROMÂNIA, evenimentul „CAPITALA EARTH HOUR ROMÂNIA 2013”, alături de  oameni, organizaţii şi instituţii din  peste 6.500 de oraşe de pe întreg globul.
 
Scopul acţiunii este acela de a  trage un semnal de alarmă privind amplitudinea actuală a efectelor încălzirii globale, de a sublinia   necesitatea efortului concertat  pentru reducerea poluării planetei, evenimentul fiind şi un mijloc de promovare a soluţiilor „verzi”, de combatere a schimbărilor climatice, de transmitere  către cetăţenii Timişoarei a unui  mesaj ecologic, şi de conştientizare  a societăţilor comerciale, instituţiilor şi cetăţenilor - asupra adoptării unei conduite ecologice pentru  gospodăririi durabile a resurselor energetice – resurse neregenerabile şi epuizabile.

Mesajul „Earth Hour” („Ora Pământului”) este atât unul simbolic, de încurajare a simplului  gest de a stinge lumina, în efortul global de a opri schimbarea climei pe planetă, cât şi unul practic, prin promovarea economisirii energiei prin mijloace simple atât la nivelul fiecărei  familii, cât şi la nivelul  companiilor şi instituţiilor.

De la an la an, mişcarea Earth Hour, iniţiată şi coordonată la nivel global de WWF, capătă proporţii din ce în ce mai mari, cucerind sute de milioane de oameni şi inducând totodată sentimentul de apartenenţă la o comunitate. Evoluţia spectaculoasă pe care a cunoscut-o mişcarea, de la prima ediţie din 2007 cu un singur oraş participant (Sydney) şi până în prezent, cu o participare a peste 6500 de oraşe din 153 de ţări, a demonstrat că aproape 2 miliarde de oameni din întreaga lume îşi doresc să facă ceva concret pentru mediul înconjurător.

Pentru a marca reuşita Municipiului Timişoara  în câştigarea titlului de „CAPITALĂ EARTH HOUR ROMÂNIA 2013”,  municipalitatea timişoreană  organizează în Piaţa Victoriei, cu începere de la orele 18.30, un spectacol de lumină şi sunet, la care vor participa  deopotrivă artişti de renume, organizaţii şi voluntari.  Concertele, reprezentaţiile artistice şi evenimentul în ansamblul său  va fi dedicat  timişorenilor, cărora le lansăm  invitaţia de  participare. Sperăm că programul evenimentului,  extrem de atractiv, va constitui o bucurie  pentru  timişorenii de toate vârstele.
 
Totodată lansăm  rugămintea cetăţenilor şi instituţiilor publice precum şi  companiilor private din Timişoara, pentru ca în data de 23 Martie 2013, între orele  20.30  şi 21.30, să fie alături de  Municipiul Timişoara  printr-o contribuţie simbolică, aceea de a stinge voluntar lumina în locuinţele proprii, în clădirile în care îşi desfăşoară activitatea precum şi iluminatul ambiental/arhitectural  la clădirile pe care le deţin.  Astfel vom putea contribui în mod concret la acest  eveniment mondial, prin  stingerea luminilor şi la  reducerea consumurilor de energie electrică.

Pentru a marca evenimentul în mod corespunzător, între orele 20.30-21.30 va fi stins iluminatul public în zona centrală a Municipiul Timişoara. Gestul municipalităţii sperăm să fie urmat de  cât mai mulţi cetăţeni ai Municipiului Timişoara.

Evenimentul va constitui şi un prilej de reluare a colaborării dintre Primăria Municipiului Timişoara, Observatorul Astronomic Timişoara  şi astrocluburile  locale  „ANTARES” şi „ALTAIR”, în scopul organizării evenimentul „SIDEWALK ASTRONOMY 2013 – ASTRONOMIA PE TROTUAR 2013”. Cu această ocazie, în Piaţa Victoriei  se vor face  prezentări ale instrumentelor astronomice şi  se vor face observaţii astronomice ale obiectelor cereşti vizibile în această perioadă, în condiţiile în care condiţii meteorologice vor fi  favorabile
 
Invitaţia la evenimentul  „CAPITALA EARTH HOUR ROMÂNIA 2013”, în data de 23 Martie 2013 este deschisă tuturor, fiind un moment în care  timişorenii îşi pot manifesta împreună  sentimentele de mândrie locală  şi  bucurie.
 
                                                      VICEPRIMAR,
 
                                                     DAN DIACONU

Programul evenimentului TIMIŞOARA CAPITALA EARTH HOUR 2013 în format pdf


    
     Direcţia de Mediu a municipiului Timişoara
PRIMĂRIA MUNICIPIULUI TIMIŞOARA
B-dul C. D. Loga nr. 1, 300030 Timişoara
Tel/fax: +40 256 204886