ROMÂNIA
Direcţia de Mediu a municipiului Timişoara

Ziua Mondială a Curățeniei – sărbătorită printr-o acțiune de voluntariat, de ecologizare a malurilor Canalului Bega – „Cu malurile mai curate!” Sămbătă, 26 Septembrie 2015
                                      COMUNICAT  DE  PRESĂ
 
    Ziua Mondială a Curățeniei – sărbătorită printr-o acțiune de voluntariat,
    de ecologizare a malurilor Canalului Bega – „Cu malurile mai curate!”
                                   Sămbătă, 26 Septembrie 2015
 
Ziua Mondială a Curățeniei – 23 Septembrie este o dată destul de puțin cunoscută la nivel local și național. Problemele ecologice în mediul urban generate de comportamentul neresponsabil al unor cetățeni, gestionarea incorectă a deșeurilor atât în spațiile private dar mai ales în cele publice,  cu afectarea peisajului urban, a biodiversității și nu în ultimul rînd a calității vieții ar trebui să constituie subiect de reflexie permanentă pentru noi toți și să mobilizeze acele resurse interioare care ne pot determina să luăm atitudine, să acționăm atât la nivel individual cât și la nivel de grup și colectivitate.

Protejarea mediului urban constituie un obiectiv de interes public major, o obligație și o responsabilitate a autorităților administrației publice locale, a tuturor persoanelor juridice și a timișorenilor.

În zilele de 23 și 24 Septembrie a.c. Biroul Salubrizare din cadrul Direcției de Mediu a Primăriei Municipiului Timișoara, alături de un grup de voluntari iubitori de natură, a inventariat problemele privind starea de curățenie pe malurile Canalului Bega. Verificările întreprinse au întărit faptul că, poluarea cu deșeuri a Canalului Bega constituie o realitate față de care trebuie luată atitudine.
 
Astfel,  propunem o acțiune de ecologizare a Canalului Bega,  unul din reperele cele mai importante ale urbei timișorene. Evenimentul este programat pentru ziua de  Sâmbătă, 26 Septembrie 2015.
 
Prin suportul voluntarilor, pe rețelele de socializare a fost creat grupul ActivTIM - care  susține implicarea activă a fiecărei persoane. Inițiativa vizează un obiectiv major al administrației transpus într-un îndemn: ”Un oraș mai curat, mai sănătos, începe cu noi, cu fiecare dintre noi!”
 
Acțiunea de voluntariat „Cu malurile mai curate!” din data de 26.09.2015, va demara la orele 10.00 și vizează în mod concret colectarea deșeurilor de pe ambele maluri ale Canalului Bega, cuprinse între Uzina de Apă și Podul Modoș, pe un tronson cu o lungime de 7,3 km. 
 
Acțiunea este o inițiativă civică, pur voluntară deschisă tuturor  timișorenilor, pe care îi invităm la orele 10.00, echipați corespunzător. Voluntarii pot opta pentru unul din cele două puncte din care va demara acțiunea:Parcul Uzinei, zona de lângă pod sau Podul Modoș (partea cu case). Vor fi puse la dispoziție saci de gunoi, mănuşi, greble, lopeți, dispozitive pentru prinderea obiectelor. Coordonarea și instruirea se vor realiza la fața locului. Prin grija Compartimentului Voluntar pentru Situații de Urgență din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara, echipele de voluntari vor asigura și suportul pe Canalul Bega, cu ambarcațiuni.
 
GrupulActivTIM și actiunea ecologică "Cu malurile mai curate!" sunt promovate și pe rețelele de socializare Facebook  și Twitter 
https://m.facebook.com/groups/1708947402672872?tsid=0.5215761491563171&source=typeahead
http://tweetvite.com/event/ihim, astfel încât cei interesați se pot informa, organiza și înscrie în cele două grupuri de voluntari din cele două puncte de start: Parcul Uzinei sau Podul Modoș.
 
În cazul unor condiții meteorologice nefavorabile (ploaie sau vânt puternic), acțiunea se va suspenda, urmând a fi reprogramată la o dată ulterioară.


VICEPRIMAR,

Dan DIACONU


Comunicatul de presa in format pdf

Direcţia de Mediu a municipiului Timişoara
PRIMĂRIA MUNICIPIULUI TIMIŞOARA
B-dul C. D. Loga nr. 1, 300030 Timişoara
Tel/fax: +40 256 204886