Zilele Timişoarei sub Umbrela Verde
Primăria Municipiului Timişoara a participat, pentru prima dată în 2009, la o campanie intitulată Umbrela Verde. Aceasta este o campanie de responsabilizare faţă de mediu, iniţiată de Tuborg România cu sprijinul Ministerului Mediului. Obiectivul campaniei este să schimbe o mentalitate profund greşită a românilor: “Gestul meu nu contează”. Să-i convingă că, împreună, trebuie să păstrăm România curată. În cadrul campaniei au loc periodic acţiuni de voluntariat. Până în prezent, acestea au fost acţiuni de ecologizare, de colectare a deşeurilor electronice (DEEE) sau acţiuni de informare şi responsabilizare.
Anul acesta Ministerul Mediului şi Pădurilor şi Compania Tuborg România sunt în căutarea Capitalei Verzi a României. Timişoara a fost printre primele oraşe care s-au înscris în competiţie! Cu ocazia Zilelor Oraşului, serbate în acest an între 30 iulie şi 01 august, Umbrela Verde a fost în Timişoara. Prin activităţile şi acţiunile ecologice intreprinse în cadrul campaniei respective, Primăria Timişoara a transmis locuitorilor că „oraşul Timişoara poate deveni Capitala Verde a României!”. S-a dorit organizarea unor evenimente cu puternic mesaj ecologic, care să scoată în evidenţă comportamentul civilizat al timişorenilor dornici să fie exemplu pentru alte oraşe. Acţiunile ecologice sub auspiciile Umbrelei Verzi au fost organizate în fiecare din cele 3 zile menţionate, adică vineri, sâmbătă şi duminică. Cortul Umbrela Verde instalat în Piaţa Unirii a fost punctul de întâlnire atât al voluntarilor, cât şi al tuturor prietenilor noştri. Programul a fost încărcat: ziua s-a muncit în cadrul acţiunilor ecologice, iar seara a fost rezervată muzicii bune şi distracţiei la concerte.
Vineri (30 iulie 2010)
Startul s-a dat la ora 10:00 în Piaţa Unirii, unde s-au format echipele. Apoi, 30 de voluntari timişoreni au mers în trafic alături de 10 reprezentanti ai Inspectoratului de Poliţie din Timişoara, pentru a împărţi peste 2000 de stickere cu mesajul „Eu nu arunc gunoi pe stradă” şi pentru a „elibera” maşinile şoferilor de gunoaie. Echipele respective s-au plasat în 4 intersecţii, iar din ele a făcut parte şi Doron Zilberstein, vice-preşedinte de Marketing al Tuborg România. Celor din trafic li s-a povestit despre competiţia „Capitala Verde a României”, iar reacţiile au fost peste aşteptările organizatorilor! Toţi cei abordaţi au încercat să convingă că municipiul Timişoara merita să câştige titlul de „Capitala verde a României”.
O echipă a rămas la Cortul Umbrela Verde, unde a existat un „eco-wall”. S-au împărţit flyere trecătorilor, au fost încurajaţi să lase mesaje şi s-au făcut „eco-fotografii”. După-amiază s-a mers prin cartierele timişorene, s-a stat de vorbă cu oamenii despre colectarea selectivă şi voluntarii Umbrelei Verzi s-au oferit să preia toate deşeurile, inclusiv cele electronice (DEEE). De asemenea, cetăţenii au fost îndreptaţi spre punctele de colectare selectivă Umbrela Verde din Piaţa Unirii, care au funcţionat vineri şi sâmbătă. Cei care au predat un deşeu pentru reciclat au participat în ultima zi a campaniei la o tombolă cu premii.
După ora 14.00 s-a mers în cartierul Dacia, unde au avut loc acţiuni door to door. De data aceasta, alături de echipele de voluntari timişoreni, de consilierii Direcţiei de Mediu a Primăriei Timişoara, de domnul Adrian Orza, viceprimar al Primăriei Timişoara şi de reprezentanţii companiei Tuborg, a fost prezent domnul Cristian Apostol, secretar de stat la Ministerul Mediului şi Pădurilor. S-a stat de vorbă cu locatarii din zonă ca să se afle cum au grijă de oraşul lor şi au fost sprijiniţi în vederea debarasării de deşeurile electronice care le ocupau degeaba spaţiul în casa. De asemenea, s-au strâns DEEE-uri, plasticuri şi hârtie şi la Cortul Umbrela Verde amplasat în Parcul Dacia.
Seara timişorenii au fost răsplătiţi cu muzică bună în concertele susţinute de Viţa de Vie şi Smiley!
Sâmbătă (31 iulie 2010)
S-a continuat cu şi mai mult entuziasm, acţiunea de colectare selectivă de la locuitori. Prin reuşita acestei acţiuni s-au sporit şansele Timişoarei să ajungă Capitala Verde a României!
In cea de-a doua zi a Umbrelei Verzi a fost un program simplu şi clar: colectare de DEEE-uri la cele două centre de colectare instalate: unul la Cortul Umbrela Verde din Piaţa Unirii şi altul în parcul din cartierul Dacia.
Echipa de voluntari a primit sprijin de la consilierii Direcţiei de Mediu ai Primăriei Timişoara. Împreună s-a stat de dimineaţa şi până seara pentru colectarea de la locuitori de tot felul de deşeuri electronice de care aceştia nu mai aveau nevoie. Vestea că Umbrela Verde avea una din locaţii în parcul din cartier s-a dus repede, astfel încât cei din zona s-au mobilizat să acţioneze conform îndemnurilor voluntarilor. Mulţi cetăţeni au adunat de pe la prieteni, vecini sau rude, aparate vechi şi le-au adus: o persoană a adus chiar 5 televizoare! La finalul zilei, se strânsese o „colecţie” vastă de telefoane mobile, monitoare, tastaturi, casetofoane, televizoare, cuptoare cu microunde, plăci de întins părul, bidoane goale de apă, teancuri de reviste etc.
Partenerii noştri S.C. Retim Ecologic Service S.A. şi Asociaţia Română pentru Reciclare RoRec s-au ocupat mai departe de reciclarea lor. La buna organizare a acestei activităţi şi-au adus contribuţia şi consilierii de la serviciul de Salubrizare din cadrul Direcţiei Edilitare, alături de cei ai Direcţiei de Comunicare ai Primăriei Timişoara.
După acţiunea de colectare, cei implicaţi în acţiunile ecologice împreună cu mulţi locuitori ai urbei noastre au putut savura concertele din Piaţa Unirii susţinute de Direcţia 5 şi de Mircea Baniciu (care şi-a sărbătorit ziua alături de timişoreni)… Cei care au cumpărat bere de la punctele de vânzare special amplasate aici, au contribuit la ajutorarea sinistraţilor afectaţi de inundaţii, deoarece 5% din preţul fiecărui pahar de bere Tuborg se va duce către aceştia. Primăria Timişoara a donat aceluiaşi scop nobil echivalentul spectacolului cu foc de artificii pe care în fiecare an îl oferea timişorenilor cu ocazia zilei oraşului.
Duminica (01 august 2010)
În cea de-a treia zi a campaniei, a fost timpul să ne uitam şi la spaţiile verzi din Timişoara, astfel încât s-au mobilizat toţi cei implicaţi la curăţirea gunoaielor lăsate de locuitorii mai puţin responsabili în Parcul Botanic. La aceasta acţiune au fost prezenţi peste 100 de voluntari! Dintre aceştia enumerăm: reprezentanţii Direcţiei de Mediu din cadrul Primăriei Timişoara împreună cu membri ai familiei lor, ai asociaţiilor şi ONG-urilor de mediu din oraş („Agenţia Voluntariată de Mediu”, „Eco Club Timişoara”, membri ai echipei „Verde pentru biciclete”, elevi ai „Grupului Şcolar de Chimie şi Protecţia Mediului Azur” şi ai „Grupului Şcolar Agricol Iulian Dracea”, dar şi locuitori care vizitaseră cortul zilele trecute şi membrii trupei Direcţia 5.
Parcul era frumos şi destul de curat, fiind un semn că timişorenii chiar au grijă de oraşul lor. S-au strâns mai mult deşeuri care nu ne treceau prin gând ca pot fi găsite acolo: rame de lemn, butoaie cu materiale de construcţii ş.a. La finalul acţiunii, s-a organizat o tombolă pentru voluntari. Trei dintre aceştia au câştigat câte o pereche de role, dar fiecare din cei prezenţi a primit câte o diplomă de participare. Premiile au fost înmânate de membrii Direcţiei 5.
Şi pentru că nu se putea încheia o astfel de zi fără un concert Umbrela Verde, seara au cântatPublika şi Paula Seling împreună cu Ovi, spre deliciul publicului prezent în număr mare.
Momentul mult aşteptat al finalizării acţiunilor de colectare deşeuri reciclabile a avut loc în pauza dintre cele două concerte. Toţi cei care au adus la punctele de colectare ale Umbrelei Verzi câte un deşeu reciclabile, au primit câte un talon de participare la o tombolă. Deci, cei care au fost „eco” au avut de câştigat nu doar prin faptul că au făcut curăţenia de deşeuri de prin gospodării, dar
prin tragere la sorţi au putut câştiga o bicicletă, un aparat foto digital, două Mp3 playere şi 3 perechi de role!
Rezultatele colectării de DEEE-uri: Duminica seara s-a tras linie şi s-au „inventariat” toate DEEE-urile colectate în cele 3 zile. Totalul: peste 400 de deşeuri electrice şi electronice au fost duse la reciclat!
DIRECTOR DIRECŢIA DE MEDIU,
VASILE CIUPA
|
|
|
|
|
|
|
|
|