Azi : 21.01.2021
   
L
M
M
J
V
S
D
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
           

În Zrenjanin și în Timișoara au demarat acțiuni publice în școli: susținerea de cursuri publice pentru elevi și realizarea de noi măsurători ale calității aerului
23.11.2020

         
 
Centrul Regional pentru Dezvoltare Socio-economică—Banat și Orașul Zrenjanin au organizat cursuri publice despre consumul durabil de energie, activitate care a avut loc în trei licee din orașul Zrenjanin.

Prima zi a fost dedicată cursurilor publice la Gimnaziul din Zrenjanin, unde toți cei prezenți au fost întâmpinați de Primarul Orașului Zrenjanin - Simo Salapura, de Viceprimarul Sasa Santovac și de Directorul ADR Banat - Irena Zivkovic.
 
În a doua zi, s-au ținut cursuri publice la Școala Gimnazială de Economie și Comerț „Jovan Trajković”.
 
A trei azi a fost dedicată Școlii Tehnice din Zrenjanin.
 
 De asemenea, în toate cele șase școli-pilot (3 din Serbia și 3 din România) s-au prezentat instrumentele care vor măsura consumul de energie, inclusiv prin intermediul senzorilor de prezență, de monitorizare a nivelului de iluminare interior, a temperaturii, umidității, a dioxidului de carbon, a compușilor organici volatili,  presiunii atmosferice, consumului de energie electrică și a căldurii. Cu această ocazie, au fost distribuite elevilor participanți materiale promotionale, în conformitate cu tema proiectului și a orelor publice organizate.
Au fost demarate acțiuni-pilot în toate cele șase școli - 3 școli din Municipiul Timișoara, prin grija partenerului român – Clusterul de Energii Sustenabile din România – „ROSENC” la: Colegiul Național Bănățean, Colegiul „Constantin  Diaconovici Loga” și Liceul Teoretic „Grigore Moisil”, precum și în cele 3 școli din orașul Zrenjanin, realizate de ADR Banat la Gimnaziul din Zrenjanin, Școala Gimnazială de Economie și Comerț „Jovan Trajković” și Școala Tehnică din Zrenjanin.
   
Partenerii sârbi au demarat activitatea de elaborare a unui Masterplan pentru Energie Durabilă pentru districtul Banatului Central.
 
 
În ultimele câteva luni, au fost implementate diverse tipuri de activități pregătitoare elaborării Masterplanului, cum ar fi:
  • Analiza situației actuale în domeniul eficienței energetice în clădiri, a iluminatului public, transportului public și utilizării surselor regenerabile de energie (eoliană, solară, geotermală, biomasă și hidro - cursuri de apă naturale și artificiale),
  • Analiza potențialului de optimizare a consumului de energie și utilizarea surselor regenerabile de energie,
- Pregătirea unui plan de acțiune pentru reducerea consumului de energie și creșterea ponderii utilizării surselor de energie regenerabile pe baza analizei efectuate anterior și a analizei cost-beneficiu.
 
Masterplanul va oferi o analiză a situației actuale în domeniul energiei, va explica potențialul și oportunitățile corespunzătoare și va oferi un ghid orientiv pentru creșterea eficienței energetice și utilizarea surselor de energie regenerabile în regiune.
  
 
Acest document va trebui să devină un instrument strategic, care să asigure legătura dintre politicile publice și strategiile locale/ regionale, cu o abordare pragmatică a pieței, menită să propună ghiduri și constrângeri de dezvoltare, precum și o gamă largă de măsuri care să asigure maximizarea potențialului de dezvoltare sustenabilă în viitor.
 
 
De asemenea, pe lângă activitățile menționate, au continuat și campaniile de monitorizare a calității aerului în școlile pilot, în conformitate cu măsurile epidemiologice recomandate de autorități, corespunzătoare măsurilor generate de infecția cu noul Coronavirus – SARS CoV-2.
   
 
Implementarea proiectului durează până în luna Martie 2021, iar valoarea totală a proiectului este de 852.001,50 EURO.
 
 
Persoană de contact: Dragana Dorožan, Manager de Comunicare
Tel: +381 23 510 567;
E-mail: dragana.vujinov@rcrbanat.rs
Înapoi   Printare

Ştiri şi Evenimente

11.12.2020 | Masă Rotundă dedicată problematicii eficienței energetice și consumului responsabil de resurse - 9 Decembrie 2020 – Timișoara
Municipiul Timișoara, cu sprijinul Orașului Zrenjanin – lider de proiect, a Agenției pentru Dezvoltare Economico-Socială Banat din Zrenjanin și a Clusterului de Energii Sustenabile din Romania – ROSENC - în calitate de parteneri, au organizat în data de 9 Decembrie 2020 o masă rotundă în cadrul proiectului „Smart and Sustainable Energy Consumption” - acronim „SASEC”, RORS-300, finanțat prin Programul Interreg IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia. Evenimentul a avut ca subiect central energia durabilă, eficiența energetică și consumul sustenabil de resurse, dar și acțiunile care trebuiesc întreprinse pentru atingerea țintelor stabilite prin Pachetul pentru energie și climă a Uniunii Europene, mai exact a țintelor UE pentru anul 2030, prin promovarea energiei durabile în comunitățile locale din regiunea transfrontalieră.


27.11.2020 | Activitățile Proiectului „PadovaFIT Expanded” -„Expanding PadovaFIT! Home Solutions” ID 847143, finanţat în cadrul Programului Horizon 2020 continuă, prin forumuri de lucru
În zilele de 25 și 26 Noiembrie 2020, echipa de implementare a proiectului „Expanding PadovaFIT! Home Solutions” a organizat și desfășurat două forumuri de lucru care, în actualul context generat de infecția cu noul Coronavirus SARS CoV-2, s-au desfășurat on-line.Utile
Joi 21 ianuarie 2021
Ultima actualizare:
20.01.2021
Vizitatori unici: 66101
Afişări: 3501340