Azi : 12.08.2020
   
L
M
M
J
V
S
D
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
         

Investigarea calității aerului din școli în Timișoara și Zrenjanin
13.03.2020


 Investigarea calității aerului din școli în Timișoara și Zrenjanin


Municipiul Timișoara în calitate de partener al proiectului „Smart and Sustainable Energy Consumption”, acronim  SASEC, eMS nr.RORS-300, finanțat prin Programul Interreg IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia a defășurat  în lunile Ianuarie și Februarie 2020 două campanii de prelevare de probe de aer din șase unități de învățământ din Timișoara și Zrenjanin (Serbia), în vederea  investigării calității aerului prin servicii specializate de laborator.Școlile–pilot cuprinse în proiect au fost: Colegiul „Constantin Diaconovici Loga”, Colegiul Naţional Bănăţean și Liceul Teoretic „Grigore Moisil” din Timişoara, respectiv Şcoala Elementară, Şcoala Economică "Jovan Trajković" și Şcoala Tehnică din Zrenjanin.
Prelevarea de probe s-a realizat în fiecare școală din 3 săli de clasă,  din câte două puncte  diferite ale sălilor, prin utilizarea  echipamentuuiMAS - 100 Eco Microbiological Air Sampler - MERCK, și a unui număr de cinci medii de cultură diferite. Probele recoltate au  fost incubate și analizate în laboratorul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” din Timișoara – prestatorul serviciilor de analize de laborator, iar rezultatele au fost interpretate de specialiștii instituției.
Conform rapoartelor de evaluare intermediară pentru campaniile 1 și 2, încărcătura bacteriană și fungică din aer se încadrează în limitele admisibile pentru toate sălile testate din toate cele șase școli.  Pentru cele trei școli din Timișoara, încărcătura bacteriană mai redusă din campania a 2-a comparativ cu prima campania se poate explica prin măsurile aplicate în contextul epidemiologic actual (riscul unor viroze respiratorii): restricționarea accesului la cursuri pentru elevii cu simptome respiratorii de orice natură (bacteriană sau virală), aerisirea mai frecventă a sălilor de clasă, dezinfecție sistematică a suprafețelor, alături de o igienă a mâinilor mai riguroasă. Trebuie subliniat faptul că, nu s-au identificat specii bacteriene cu semnificație clinică pentru tractul respirator superior (streptococi beta-hemolitici, Staphylococcus aureus).
În ceea ce privește școlile-pilot investigate din Zrenjanin, numărul mic de microorganisme izolate în cadrul campaniei 2  este cert legat de suspendarea cursurilor din ziua prelevării.
Referitor la fungi, în ambele campanii au fost identificate specii similare, aceștia fiind remanenți în încăperi, dezvoltarea lor fiind dependentă de factorii de mediu locali și mai puțin de vectorul uman.
În contextual măsurilor adoptate pentru diminuarea riscului răspândirii infecțiilor respiratorii cauzate de virusul COVID – 19 și  suspendării  orelor de curs, următoarele campanii de evaluare a calității aerului  vor fi realizate doar după reluarea cursurilor, cel mai probabil în cursul lunii Aprilie 2020.
Activitățile de investigare a calității aerului în spațiile educaționale ale unităților de învățământ sunt finanțate în cadrul Proiectului „SASEC”, valoarea totală a proiectului este de 852.001,50 EUR și vizează activitățile proiectului  din ambele părți ale frontierei.


Comunicatul de presă în format pdf
Înapoi   Printare

Ştiri şi Evenimente

01.07.2020 | Instruire pentru eficienţă energetică şi consum sustenabil de resurse - curs online organizat în Timișoara - 10,11,12 Iunie 2020
Proiectul „Smart and Sustainable Energy Consumption” - acronim „SASEC”, e-MS nr.RORS-300, finanțat prin Programul Interreg IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia, a parcurs o nouă etapă, aceea de finalizare a activității de instruire pentru eficiență energetică și consum sustenabil de resurse, derulată în zilele de 10, 11 și 12 Iunie a.c., dedicată reprezentanților autorităților publice locale, instituțiilor publice, companiilor, ONG-urilor dar și părților interesate în acest domeniu.Utile
Miercuri 12 august 2020
Ultima actualizare:
22.07.2020
Vizitatori unici: 66101
Afişări: 3320892