18 IUNIE 2012 - ZIUA ENERGIEI TIMISOARA 2012
PROGRAMUL EVENIMENTULUI DIN DATA DE 18 iUNIE 2012 IN FORMAT PDF
ZIUA ENERGIEI TIMISOARA 2012 - 18 IUNIE 2012
Municipiul Timişoara a organizat în zilele de 18 şi 19 iunie 2012 la Centrul Regional de Afaceri Timişoara, din B-dul Eroilor de la Tisa nr.22, a doua ediţie a Conferinţei „ZILELE ENERGIEI 2012 TIMIŞOARA”, în colaborare cu Comisia Europeană şi alte părţi interesate, eveniment înscris în cadrul campaniei „SĂPTĂMÂNA ENERGIEI DURABILE ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ - 18-22 IUNIE 2012”. Evenimentul a permis participanţilor, instituţiilor, companiilor, autorităţilor publice locale şi tuturor celor interesaţi să beneficieze în mod direct de oportunităţile şi avantajele oferite de o utilizare mai bună şi mai inteligente a energiei şi de informare cu privire la implementarea măsurilor privitoare la energiile regenerabile.
Acest eveniment a fost organizat de municipalitatea timişoreană atât în calitatea sa de semnatară a Convenţiei Primarilor (Covenant of Mayors) cât şi ca partener al proiectului „An inclusive peer-to-peer approach to involve EUCONURBation and wide urban areas in participating to the CovenANT of Mayors”, cod IEE/10/380/SI 2.589427, finanţat de Comisia Europeană prin Programul Intelligent Energy Europe.
Evenimentul a fost structurat pe mai multe secţiuni: prezentarea Strategiei privind schimbările climatice şi Planului strategic de acţiuni privind combaterea, atenuarea şi adaptarea la efectele schimbărilor climatice, rezultatele implementării până în prezent a măsurilor şi acţiunilor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, utilizarea surselor de energie regenerabilă şi proiectelor viitoare ale municipalităţii şi Conurbaţiei Timişoara în domeniile EE şi RES.
Programul Conferinţei pentru data de 18 iunie 2012 s-a desfăşurat pe două secţiuni:
SECŢIUNEA I – Convenţia Primarilor – dezvoltarea Planurilor de Acţiune pentru energii sustenabile şi proiectele derulate de autorităţile locale, asociaţii şi companii;
SECŢIUNEA II – Eficienţa energetică şi energiile regenerabile – o prioritate pentru o dezvoltare sustenabilă – Implicarea Clusterului de Energii ROSENC în comunitate
În cadrul primei secţiuni s-au prezentat următoarele lucrări:
1. Prezentarea Proiectului “An inclusive peer-to-peer approach to involve EUCONURBation and wide urban areas in participating to the CovenANT of Mayors”, cod IEE/10/380/SI 2.589427, derulat în cadrul Programului Intelligent Energy Europe”- Doamna Iudit BERE–SEMEREDI, Consilier Direcţia de Mediu – Primăria Municipiului Timişoara - Manager de proiect;
2. Planificarea urbană sustenabilă – provocări la nivelul municipiului Timişoara - Doamna Gabriela FISTIŞ, Director Executiv DENKSTATT ROMÂNIA;
3. Proiectul European NETCOM şi Convenţia Primarilor în România -
Doamna Camelia RAŢĂ, Director Executiv Asociaţia ORAŞELOR ENERGIE ROMÂNIA;
4. Particularităţi legale în derularea unui proiect în domeniul energiilor regenerabile - Doamna Andreea IANCU, partener Cabinet Avocat HAŢEGAN.
În cadrul celei de-a doua secţiuni s-au prezentat următoarele lucrări:
1. Structuri de colaborare pentru eficienţă energetică în Conurbaţia Timişoara – Domnul Radu DIMECA, Preşedinte al Clusterului de Energii Sustenabile din România ROSENC;
2. Politici europene privind reabilitarea din punct de vedere al eficienţei energetice a clădirilor existente - Dr. Ing.Ioan Silviu DOBOŞI, Vicepreşedinte AIIR/REHVA şi Dr.ing. Ştefan Dună, Director Executiv S.C.DOSETIMPEX S.R.L.;
3. Studiu asupra consumului de energie într-un bloc de locuinţe – str. 1 Decembrie 1918 nr. 90, sc. A - B, Timişoara - Ing. Victor MANEA - S.C.DOSETIMPEX S.R.L.Timişoara;
4. Frigiderul meu vechi şi emisiile de gaze cu efect de seră- d-na Andreea IDRICEANU-CALEV, Manager Comunicare Asociaţia Română pentru Reciclare RoRec;
5. Forum de discuţii – Dezvoltarea urbană versus dezvoltarea sustenabilă ?
La lucrările Conferinţei au participat un număr de 91 de persoane, reprezentanţi ai autorităţilor publice locale din judeţele Timiş şi Caraş–Severin, primari sau funcţionari publici din cele 16 localităţi ale Conurbaţiei Timişoara, ai instituţiilor publice deconcentrate, instituţii, agenţii şi companii din domeniu, cadre didactice universitare şi studenţi reprezentanţi ai centrelor de cercetare, membri ai clustelor şi mediului de afaceri, invitaţi din partea oraşelor înfrăţite cu municipiul Timişoara, cetăţeni interesaţi.
În timpul conferinţei, în cadrul forumului de discuţii dar şi în finalul evenimentului au fost abordate şi dezbătute probleme actuale privitoare la bune practici în domeniul protecţiei mediului şi al eficienţei energetice, de promovare a tehnologiilor alternative pentru energii sustenabile,având ca scop combaterea şi reducerea efectelor schimbărilor climatice şi atingerii ţintei de reducere cu cel puţin 20% a emisiilor de CO2pe teritoriul Municipiului Timişoara şi al Conurbaţiei Timişoara.
Participarea reprezentanţilor oraşelor înfrăţite din Karlsruhe şi Ungaria a constituit o oportunitate de cunoaşterea experienţei în domeniul dezvoltării sustenabile a unui oraş avansat în domeniul EE şi RES dar şi cunoaşterea experienţelor oraşului înfrăţit Szeged. S-au purtat în acest sens discuţii cu privire la posibilitatea ca oraşul Szeged să semneze Convenţia Primarilor şi să beneficieze de suportul Municipiului Timişoara în vederea dezvoltării PAED.
De asemenea, participarea Asociaţiei ORAŞE ENERGIE ROMÂNIA la eveniment a adus un plus de informaţie pentru participanţi şi în special pentru reprezentanţii Conurbaţiei Timişoara în vederea implementării de măsuri de eficienţă energetică în clădirile publice dar şi private, prin prezentarea unui studiu de caz, dar şi prin prezentarea unor soluţii în domeniul agriculturii cu implicaţii şi în sectorul rezidenţial: cultura de salcie energetică.
Implicarea Clusterului de Energii Sustenabile în viitorul forum judeţean/regional pentru dezvoltare sustenabilă, ca suport pentru implementarea Proiectului CONURBANT a fost deosebit de importantă. Scopul comun este promovarea României, a Regiunii Vest şi a județului Timiș, pe termen lung, ca lider în sectoarele energiilor regenerabile, eficienței energetice şi noilor energii sustenabile şi participarea în rețelele internaționale ca partener sau coordonator de proiecte pentru creşterea competitivității organizațiilor din asociație.
De asemenea, promovarea informaţiilor legate de Convenţia Primarilor în autorităţile publice locale din judeţul Timiş şi regiune şi a posibilităţii dezvoltării şi implementării măsurilor şi acţiunilor din Planurile de acţiune privind energiile durabile (PAED) pot fi realizate mult mai facil, prin structurile suport şi reţelele de acţiune a clusterului.
Cu ocazia acestui eveniment, în perioada 18-20 Iunie 2012, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş şi Clusterul de Energii Sustenabile ROSENC, doi pioni importanţi ai mediului de afaceri, au organizat cea de a – VI - a ediţie a Expoziţiei” ENERGIA VIITORULUI”, prima ediţie a secţiunii „ORAŞUL DE MÂINE” şi „SALONUL CLUSTERELOR”. Scopul acestor expoziţii a fost acela de a promova eficienţa energetică, energiile convenţionale şi neconvenţionale, promovarea produselor şi serviciilor pentru municipalitate şi a soluţiilor integrative în energii regenerabile.
La expoziţie au participat cu standuri firme în domeniul energiilor regenerabile, prestatori de servicii, firme de consultanţă, din România, Ungaria şi Serbia. În cadrul expoziţiei, Primăria Municipiului Timişoara a fost prezentă cu un stand expoziţional, în care s-au prezentat rezultatele autorităţii publice locale şi a companiilor prestatoare de servicii publice la nivel local în implementarea PAED, a unor proiecte cu finanţare locală, naţională şi europeană care au componente de eficienţă energetică.
Cu ocazia vizitării expoziţiei au fost prezentate exponate (aparatură, echipamente, utilaje, maşini, etc.,) care folosesc energii regenerabile, s-au dat relaţii şi informaţii asupra modului de funcţionare, s-au făcut demonstraţii practice şi s-au încheiat înţelegeri şi partereniate.
Conferinţa „ZILELE ENERGIEI 2012 TIMIŞOARA”, desfăşurată în zilele de 18 şi 19 iunie 2012, eveniment înscris în cadrul campaniei „SĂPTĂMÂNA ENERGIEI DURABILE ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ - 18-22 IUNIE 2012”, precum şi Expoziţiei” ENERGIA VIITORULUI” împreună cu secţiunea „ORAŞUL DE MÂINE” au constituit o bună oportunitate pentru a iniţia noi parteneriate şi colaborări în vederea exploatării resurselor, dezvoltării proiectelor în derulare, iniţierii unor noi proiecte în domeniul energiei sustenabile şi promovării acţiunilor semnatarilor Convenţiei Primarilor.
Astfel, Proiectul CONURBANT a beneficiat de schimbul de idei şi informaţii prin intermediul Proiectului „LINking businesses with environment friendly technologies products and services”, proiect finanţat de Uniunea Europeană prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria – România 2007-2013, în care CCIAT are calitatea de partener.
Dezvoltarea infrastructurii urbane şi creşterea calităţii vieţii în mediul periurban şi rural ocupă o pondere tot mai mare atât în preocupările administraţiei locale şi regionale dar şi a companiilor private, fapt care determină creşterea importanţei Zilelor energiei şi a expoziţiilor în domeniul energiilor durabile.
Prin diversitatea şi profesionalismul materialelor prezentate în cadrul conferinţei, prin echipamentele, produsele şi serviciile expuse, respectiv prezentate în cadrul expoziţiei, prin discuţiile libere şi schimbul de opinii, idei şi experienţe în domeniul energiilor regenerabile, eficienţei economice, al energiilor sustenabile în general, prin parteneriatele şi colaborările încheiate, evenimentul şi-au atins scopul şi s-au bucurat de un real succes.