15 mai 2012 - Ziua Internaţională de Acţiune pentru Climă
COMUNICAT
În data de 15 mai, cu ocazia Zilei Internaţionale de Acţiune pentru Climă, Primăria Municipiului Timişoara, prin Direcţia de Mediu, a adus în atenţia tinerei generaţii importanţa păstrării unui mediu curat, în care apa ocupă un rol primordial. Cu acest prilej, a fost organizată o vizită şi un workshop la Laboratorul de Analiză a Apei din cadrul SC Aquatim SA, de către un grup de elevi de la Şcoala cu cls. I-VIII nr. 13 şi Liceul Teoretic IRIS Timişoara.
Activitatea s-a desfăşurat în cadrul programului ENO (Environmental Online), o reţea şi o şcoală virtuală globală pentru dezvoltarea durabilă a atitudinilor şi valorilor privind conservarea şi protecţia mediului. Tematica se încadrează în Proiectul de Monitorizare a Calităţii apei, ce se desfăşoară din martie până în septembrie şi are rolul de a implica activ elevii, a-i face să reflecteze şi, în consecinţă, să acţioneze pentru exploatarea raţională a apei şi a mediului.
Laboratorul Control Calitate Apă al SC Aquatim SA, inaugurat oficial în data de 03 august 2011, a fost realizat cu fonduri europene, prin proiectul ISPA şi a obţinut acreditarea, conform standardului ISO de referinţă de la RENAR.
În actuala clădire sunt prevăzute mai multe încăperi pentru laboratoare, o cameră pentru balanţe, absorbţie atomică AAS, cromatografie de gaz, magazii pentru reactivi şi sticlărie, recepţie pentru probele de apă, camere pentru decontaminare, prepararea culturilor sterilizate.
Este verificată atât calitatea apei potabile, de la ieşirile staţiilor de tratare din Timişoara – Bega, Urseni şi Ronaţ, a apei netratate, din Bega şi din foraje, precum şi calitatea apei uzate din toată aria de operare a societăţii.
Personalul laboratorului se ocupă de prelevarea, transportul, eşantionarea, codificarea şi analizarea probelor de apă. Sunt analizaţi peste 40 de indicatori de calitate, pentru apă potabilă şi apă uzată.
Rezultatele sunt verificate, iar verificările sunt consemnate în caiete şi registre speciale. De asemenea, echipamentele sunt conectate la imprimante, iar înregistrările sunt păstrate, astfel încât în orice moment se poate reface traseul unei probe de la intrarea în laborator şi până la emiterea raportului de încercare ( trasabilitatea probei ). Fiecare activitate, cu tot ce o poate influenţa, are o înregistrare, chiar şi condiţiile de mediu. De exemplu, de două ori pe zi se verifică şi se înregistrează temperatura din încăperile unde se fac analizele şi din echipamentele de lucru, care trebuie să funcţioneze la o temperatură prestabilită. În final, aceste verificări sunt transpuse în diagrame de control, cu alte cuvinte, fiecare încercare decurge strict în condiţiile descrise de metoda de lucru adoptată
Elevii au participat activ, punând întrebări şi manifestând un interes deosebit pentru acţiunile desfăşurate privind monitorizarea calităţii apei din Municipiul Timişoara, înţelegând că, prin implicarea în protejarea calităţii apei contribuie la protejarea unui mediu sănătos de viaţă.