7 şi 9 Mai 2014 - Două Workshop-uri organizate în cadrul Proiectului CONURBANT
Workshop-uri desfăşurate în cadrul Proiectului CONURBANT
Membrii Comisiei pentru coordonarea şi implementarea Planului de Acţiune pentru Energia Durabilă (PAED) a Municipiului Timişoara, nominalizaţi prin Dispoziţia Primarului Municipiului Timişoara nr. 1445/05.09.2013, conducerea regiilor autonome şi societăţilor comerciale prestatoare de servicii publice din Municipiul Timişoara şi reprezantanţi ai localităţilor Conurbaţiei Timişoara au participat la un workshop în zilele de Miercuri şi Vineri, în data de 7 şi respectiv 9 Mai 2014.
Evenimentele au fost lansate prin Invitaţii ale Domnul Primar Nicolae ROBU, transmise prin e-mail, fax şi înmânare personală.
Invitaţia - 7 Mai 2014
Invitaţie 9 Mai 2014
Evenimentele au avut loc la Primăria Municipiului Timişoara, B-dul C.D. Loga nr.1, în Sala de Consiliu a Primăriei Municipiului Timişoara şi au avut ca tematică:
—Discutarea unor aspecte practice legate de modul de implementare al PAED al Municipiul Timişoara (Strategia privind Schimbările Climatice şi Planul Local de acţiune pentru combaterea, atenuarea şi adaptarea la efectele schimbărilor climatice în Municipiul Timişoara), în calitate de semnatară a Convenţiei Primarilor;
—Asigurarea implementării de măsuri, acţiuni, iniţiative şi proiecte care să conducă la reducerea cu cel puţin 20% a emisiilor de CO2 până în anul 2020, în strânsă corelare cu posibilităţile financiare ale municipalităţii, pentru atragere de fonduri prin proiecte/parteneriate publice–private;
—Discutarea unor aspecte practice legate de modul de implementare al PAED în fiecare localitate din Conurbaţia Timişoara, în calitate de semnatari ai Convenţiei Primarilor;
—Identificarea oportunităţilor pentru formularea unei aplicaţii pentru Intrumentele de asistenţă tehnică ELENA - European Local ENergy Assistance sau MLEI;
—Organizarea de grupuri de lucru active pentru implementarea, monitorizarea şi evaluarea gradului de implementare şi a rezultatelor PAED, în vederea actualizării acestui document strategic.
—Împărtăşirea viziunii asupra dezvoltării sustenabile a Municipiului Timişoara; implicarea unui număr cât mai mare de cetăţeni şi părţi interesate, realizarea unui parteneriat între aceştia şi primărie;
—Dezbateri pe baza scenariilor posibile pentru proiectele pentru eficienţă energetică (EE) şi utilizare a surselor de energie regenerabilă (SER) în perioada 2014-2020;
—Idei pentru organizarea „Zilelor Energiei 2014” în Conurbaţia Timişoara;
—Suport pentru finalizarea Planurilor de Acţiune pentru Energia Durabilă în localităţile Conurbaţiei Timişoara;
—Promovarea mişcării Convenţiei Primarilor la nivelul Judeţului Timiş;
Organizarea acestor evenimente, la sfârşit de proiect, au fost considerate imperios necesare, pentru asigurarea continuităţii activităţii, pentru implementarea în continuare a unor activităţi ale proiectului pe termen lung şi reiterarea obligaţiilor asumate prin semnarea Convenţiei Primarilor şi elaborarea şi aprobarea Planurilor de Acţiune pentru Energia Durabilă.
Evenimentele au debutat cu un welcoming coffee, pus la dispoziţie de organizatori.
La cele două evenimente au participat un număr total de 58 de persoane, reprezentanţi ai următoarelor instituţii:
- Primăria Municipiului Timişoara;
- Primăria Comunei Dumbrăviţa;
- Primăria Comunei Dudeştii Noi;
- Primăria Comunei Cărpiniş;
- Primăria Comunei Giarmata;
- Primăria Oraşului Jimbolia;
- Primăria Comunei Moşniţa Nouă;
- Primăria Comunei Remetea Mare;
- Primăria Comunei Sânmihaiu Român;
- Primăria Comunei Sânandrei;
- Primăria Comunei Şag;
- Clusterul pentru Energii Sustenabile ROSENC;
- Agenţia pentru Managementul Energiei Timiş - AMET;
- Asociaţia Naţională pentru Producţie şi Consum Durabile;
- S.C. „COLTERM” S.A. Timişoara;
- Halcrow Romania SRL;
Lista de participare 7 Mai 2014;
Lista de participare 9 Mai 2014;
Evenimentul a fost mediat de către consultantul pentru probleme de mediu al S.C. „DENKSTATTT ROMÂNIA” S.R.L. - Doamna Gabriela FISTIŞ şi de Doamna Iudit BERE – SEMEREDI – Responsabil Proiect CONURBANT din partea Primăriei Municipiului Timişoara.
Prezentările realizate în cadrul evenimentului:
7 Mai 2014:
Primăria Municipiului Timişoara;
S.C. DENKSTATT ROMÂNIA S.R.L.
9 Mai 2014:
Primăria Municipiului Timişoara;
S.C. DENKSTATT ROMÂNIA S.R.L.
Clusterul pentru Energii Sustenabile ROSENC Timişoara;
Agenţia pentru Managementul Energiei Timiş - AMET;
Au fost discutate oportunităţile de dezvoltare a unor proiecte care să fie focusate pe eficienţă energetică în clădirile publice, iluminat public local şi transport public durabil. Se vor face demersuri pentru formularea unei aplicaţii pentru Intrumentele de asistenţă tehnică ELENA - European Local ENergy Assistance sau MLEI, pe măsură ce localităţile îşi vor definitiva PAED şi există propuneri de proiect care să atingă un nivel de maturitate necesar integrării în cadrul unui portofoliu de proiecte.
Clusterul pentru Energii Sustenabile ROSENC a prezentat oportunităţile de finanţare a proiectelor pentru eficienţă energetică în clădirile publice prin Contractele de Performanţă Enercetică (CPE), prin Societăţi pentru Servicii Energetice (ESCO).
Agenţia pentru Managementul Energiei Timiş - AMET a prezentat oportunităţile de finanţare în domeniul energiei - Fondurile structurale şi de coeziune 2014-2020.
A fost sublianiată necesitatea promovării mesajului Convenţiei Primarilor.
Municipiul Timişoara a transmis invitaţia de aderare la Convenţia Primarilor unui număr de 82 de localităţi – oraşe şi comune din Judeţul Timiş, atât prin invitaţie scrisă, cât şi prin corespondenţă electronică. Primăriilor le-a fost comunicat textul Convenţiei Primarilor şi Formularul de adeziune (tipărite prin grija organizatorilor). Invitaţiile au subliniat atât oportunitatea semnării Convenţiei Primarilor cât şi obligaţiile ce decurg din aceasta. Pentru a facilita acest demers, s-a propus primăriilor şi un model de referat de specialitate şi Proiect de hotărâre pentru adeziunea la Convenţia Primarilor.
S-a elaborat o procedură privind implementarea şi monitorizarea Planurilor de Acţiune pentru Energia Durabilă, care a fost supusă atenţiei participanţilor. S-au explicat activităţile, etapele procedurii, documentele care se elaborează şi respoonsabilităţile. Au fost prezentate şi discutate fişele pentru desemnarea responsabililor pentru implementarea acţiunilor PAED şi pentru monitorizarea şi raportarea rezultatelor implementării.
Procedura urmează să fie transmisă fiecărei localităţi din Conurbaţia Timişoara, în vederea aprobării de către Primar.
În cadrul evenimentului, a fost subliniat rolul liderilor din cadrul fiecărei autorităţi publice de a conduce implementarea PAED. Cu această ocazia a fost prezentat Proiectul LeadSUS (Leadership in sustainability) derulat în cadrul LIFELONG LEARNING PROGRAMME, LDV-TOI (Contract nr: LLP-LdV/TOI/2013/RO/022/Număr proiect: 2013-1-RO1-LEO05 – 28771), care se implementează începând cu Noiembrie 2013 şi până în Noiembrie 2015. Obiectivul general al proiectului este acela de a asigura transferul de cunoştinţe şi de a integra abilităţile de conducere în domeniu sustenabilităţii atât în industrie cât şi în cadrul instituţiilor. Proiectul îşi propune să sprijine conducerea şi angajaţii din diferitele structuri organizaţionale, în vederea înţelegerii noţiunii de dezvoltare durabilă / sustenabilitate, printr-o abordare inovativă.
Participanţii la evenimente au fost invitaţi să se înscrie pe formularul de aplicaţie, pentru a beneficia atât de cursurile cât şi de aplicaţiile de învăţare on-line pe care Proiectul LeadSus le va dezvolta.
Astfel, din nou, două proiectele cu finanţare europeană - CONURBANT şi LeadSus îşi unesc forţele, pentru atingerea celor mai bune rezultate.
Prezentarea Proiectului LeadSus
În urma evenimentelor organizate, s-a evaluat gradul de satisfacţie al participanţilor. În urma transmiterii formularul de evaluare pentru zilele de 7 Mai şi 9 Mai 2014, toţi participanţii au evaluat ca foarte bună organizarea atât din perspectiva conţinutului şi organizării evenimentului cât şi a prezentărilor realizate şi al posibilităţii schimbului de idei şi opinii între participanţi.
Pauzele de cafea şi pauza de masă asigurate de Primăria Municipiului Timişoara, din bugetul Proiectului CONURBANT au fost binevenite, fiind considerate momente de discuţii, schimb de idei şi facilitarea dezbaterilor pe temele supuse discuţiei.
Toţi participanţii au beneficiat de block-notes şi pix personalizat, de plasă personalizată şi umbrelă personalizată, realizate în cadrul Proiectului CONURBANT, materialele promoţionale fiind inscripţionate cu logo-ul şi textul Proiectului Conurbant. Materialele şi informaţiile proiectului au fost transmise pe memorii USB personalizate.
Evenimentele pot fi considerate un succes, atât prin nivelul mare de participare, cât şi prin conţinutul transmis participanţilor.
Utilizarea materialelor promoţionale, extrem de atractive şi bine primite de participanţi, vor asigura o bună promovare a proiectului la nivelul judeţului Timiş.
Evenimentul a fost organizat de Primăria Municipiului Timişoara şi a fost susţinut de Proiectul „An inclusive peer-to-peer approach to involve EU CONURBations and wide urban areas in participating to the CovenANT of Mayors”, acronim CONURBANT, cod proiect IEE/ 10/380/SI 2.5894 27, co-finanţat prin Programul Intelligent Energy Europe al Uniunii Europene.
Fotografiile evenimentului:
7 Mai 2014
9 Mai 2014