Proiect Ecologic Interjudeţean
CAPITALA VERDE A EUROPEI, TIMIŞOARA - MICA VIENĂ
Primăria Municipiului Timişoara prin Direcţia de Mediu a demarat proiectul ecologic interjudeţean "Capitala verde a Europei, Timişoara-Mica Vienă" în perioada 22-24.04.2009 cu ocazia Zilei Pământului.
Tema proiectului a fost: "Măsurători ale calităţii aerului în zona de nord-est a Municipiului Timişoara".
Organizatorii acestui proiect au fost, alături de Primăria Municipiului Timişoara: Universitatea Politehnica Timişoara - Facultatea de Chimie Industrială şi Ingineria Mediului, Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş, Grupul Şcolar de Chimie şi Protecţia Mediului "Azur" Timişoara, Consiliul Judeţean Timiş.
La realizarea proiectului au participat elevi şi profesori de la unităţile de învăţământ timişorene, din Lugoj, Arad şi Craiova, studenţi, cetăţeni, reprezentanţi ai agenţilor economici.
Scopul realizat al proiectului a fost valorificarea experienţelor pozitive ale elevilor şi cetăţenilor în domeniul protecţiei mediului respectiv protecţiei atmosferei; informarea, consultarea şi conştientizarea populaţiei privind problemele de protecţie a mediului din ambientul timişorean precum şi educaţia ecologică a tinerei generaţii.
Activităţile ecologice care s-au derulat în cadrul proiectului au fost următoarele:
- În prima zi, 22 aprilie 2009, a proiectului ecologic CAPITALA VERDE A EUROPEI, TIMIŞOARA "MICA VIENĂ" a avut loc deschiderea proiectului la Universitatea "Politehnica" din Timişoara – Facultatea de Chimie Industrială şi Ingineria Mediului; Sala Mică a Senatului, P-ţa Victoriei nr.2, etaj 1; ocazie cu care au fost prezentate activităţile facultăţii în domeniul ingineriei mediului şi a domeniilor de cercetare, a materialului privind protecţia atmosferei cu tema "Măsurători ale calităţii aerului în zona de nord est a municipiului Timişoara".
- De asemenea a avut loc o vizită la Primăria Municipiului Timişoara unde au fost prezentate echipamentele de prelevare probe şi măsurare indicatori de aer, apă, sol aflate în dotarea Direcţiei de Mediu.
- În a doua zi, 23 aprilie 2009, a proiectului ecologic s-au efectuat măsurători directe ale calităţii aerului (imisii) şi s-au înregistrat rezultatele măsurătorilor, în următoarele locaţii: Bariera UMT - Pădurea Verde (staţia de tramvai); Strada Avram Imbroane vis a vis de SC Continental Automotive; Intersecţia str. Calea Sever Bocu cu str. Divizia 9 Cavalerie în faţa benzinăriei OMV. Au fost măsuraţi următoarele tipuri de poluanţi: oxizi de azot, monoxid de carbon, dioxid de carbon, dioxid de sulf, compuşi organici volatili (COV), pulberi în suspensie PM10.
- A treia zi, 24 aprilie 2009, a proiectului ecologic s-a desfăşurat la Grupul Şcolar de Chimie şi Protecţia Mediului "Azur" Timişoara unde s-au plantat, prin grija Primăriei Municipiului Timişoara, arbori (10 bucăţi) şi arbuşti (20 bucăţi) în curtea liceului şi a fost vizitat laboratorul de chimie şi prezentate aparatele de măsură achiziţionate de Grupul Şcolar de Chimie şi Protecţia Mediului "Azur" Timişoara.
Închiderea proiectului a avut loc la Universitatea "Politehnica" din Timişoara – Facultatea de Chimie Industrială şi Ingineria Mediului; Sala Mică a Senatului cu prezentarea concluziilor măsurătorilor în materialul cu tema "Controlul calităţii aerului în municipiul Timişoara". Astfel, la nivelul municipiului Timişoara, urmare a măsurătorilor, rezultă că principala problemă va rămâne depăşirea valorilor limită impuse (VL - valoare limită orară conform ordinului MAPM 592/2002 – 250 µg/mc) la oxizii de azot (NOX) ca urmare a traficului rutier. Pe arterele de circulaţie concentraţia oxizilor de azot este depăşită de 4-5 ori datorită aglomerărilor din trafic (la semafor) a tirurilor şi automobilelor. Concentraţia în monoxid de carbon a fost sub limita de detecţie în locaţiile 1 şi 2 iar în locaţia nr.3 la semafor în intersecţia str. Calea Sever Bocu cu str. Divizia 9 Cavalerie a fost mult depăşită datorită traficului rutier. Concentraţia dioxidului de sulf şi a COV-urilor a fost sub limita de detecţie.
Putem spune că la nivelul municipiului Timişoara, aerul cel mai curat este de la ora 4 la ora 7 dimineaţa.
Doar împreună trebuie să fie deviza generală, care să fie urmărită de fiecare cetăţean, de fiecare autoritate şi de fiecare unitate economică, cu încăpăţânare şi tenacitate, energie şi continuitate.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |