World Water Monitoring Day – Ziua Mondială a Monitorizării Apei”
COMUNICAT DE PRESĂ
Primăria Municipiului Timişoara – Direcţia de Mediu împreună cu Liceul Teoretic Iris Timişoara au organizat o acţiune în cadrul programului “World Water Monitoring Day – Ziua Mondială a Monitorizării Apei”.
Ziua Mondială a Monitorizării Calităţii Apei este sărbătorită oficial pe 18 septembrie, dar poate fi aleasă propria Zi Mondială a Monitorizării Calităţii Apei de către fiecare participant, oricând între 22 martie şi 31 decembrie, fiind un program aparţinând Federaţiei Managementului de Calitate a Apei şi Asociaţiei Internaţionale a Apelor.
World Water Monitoring Day este un program internaţional de educaţie şi informare care se bazează pe conştientizarea şi implicarea publică în protejarea resurselor de apă din întreaga lume prin angajarea cetăţenilor să efectueze o monitorizare de bază a surselor locale de apă. Coordonatorii de WWMD, Water Environment Federation (WEF) şi International Water Association (IWA), au în obiective planul de a extinde participarea la un milion de oameni în 100 de ţări până în 2012.
Apărută în 1928, Water Environment Federation (WEF) este o organizatie non-profit cu profil tehnic şi educaţional, cu mai mult de 35.000 de membri individuali şi 81 asociatii afiliate ca membri, care reprezintă aproximativ 50.000 profesionişti în calitatea apei în întreaga lume. WEF şi asociaţiile sale membre au ca scop misiunea de a păstra şi îmbunătăţi mediul în general şi caliaitea apei în special, la nivel mondial.
International Water Association (IWA) este reţeaua globală de profesionişti în domeniul apei, se întinde continuu, având ca domeniu de activitate cercetarea şi practica în scopul acoperirii tuturor aspectelor ciclului de apă. Există aproximativ 10.000 membri individuali şi 400 de membri corporaţii care operează în 130 de ţări, reprezentând vârfuri în domeniul lor de specialitate.
Gazda evenimentului a fost Liceul Teoretic Iris Timişoara, care se află în acest program de mai mult timp, fiind parteneri ai Primăriei Timişoara, Direcţia de Mediu în educaţie ecologică.
Intenţia noastră ca organizatori a fost aceea de a efectua o acţiune în cadrul acestui program internaţional, motiv pentru care au fost invitate să participe câteva şcoli cu implicare puternică în ceea ce priveşte activitatea ecologică. Acestea au fost:
LICEUL TEORETIC IRIS
ŞCOALA CU CLASELE I – VIII NR. 12
ŞCOALA CU CLASELE I – VIII NR. 13
ŞCOALA CU CLASELE I – VIII NR. 21
ŞCOALA CU CLASELE I – VIII NR. 25
ŞCOALA CU CLASELE I – VIII NR. 30
Astfel, în cadrul acţiunii au fost invitaţi să participe voluntar din cadrul fiecărei unităţi şcolare câte o echipă de 5 elevi şi 2 cadre didactice însoţitoare.
Consilierii Direcţiei de Mediu au prelevat în dimineaţa zilei de 08.12.2011 probe de apă din următoarele locaţii:
BALTA STR. LACULUI
BALTA AURORA
BALTA LĂMÂIŢEI
BALTA STR. SULINA
BALTA AZUR
CANALUL BEHELA
Astfel, sub îndrumarea organizatorilor (reprezentanţii şcolii gazdă şi consilieri ai Direcţiei de Mediu), tinerii au utilizat kiturile puse la dispoziţie de către coordonatorii WWMD.
Aceste Kituri de testare de bază includ un set de echipamente şi reactivi suficiente pentru a efectua până la 50 de runde de testare pentru pH, oxigen dizolvat, temperatura, şi turbiditate. Ele au inclus:
- 1 Instruction booklet (English/Spanish)1 broşură de instrucţiuni (tradusă din engleză în română)
- 1 Sample collection jar1 borcan de colectare de probă
- 1 pH test tube1 eprubetă pentru determinare pH
- 1 Dissolved oxygen vial1 flacon pentru determinare oxigen dizolvat
- 1 Secchi disk decal1 disc Secchi Decal
- 2 Temperature strips (14-40°C and 0-12°C)2 benzi Temperatura (14-40 ° C şi 0-12 ° C)
- 50 pH reagent tablets (enough for 50 tests)50 comprimate de reactivi pH-ul (suficient pentru 50 de teste)
- 100 Dissolved oxygen reagent tablets (enough for 50 tests)100 comprimate de reactivi pentru determinarea oxigenului (suficient pentru 50 de teste)
- 1 Color chart for determining DO, pH and turbidity test results1 paleta de culori pentru determinarea DO, pH-ul şi turbiditatea rezultatele testelor
- 1 Mini pencil 1 Mini creion
- 1 Material Safety Data Sheet (MSDS)1 Fişă de siguranţă (MSDS)
Fiecare elev a participat la determinările următoare: stabilirea turbidităţii apei, temperatura apei, oxigenul dizolvat, stabilirea ph-ului şi a completat fişa de date personală, iar cadrele didactice au centralizat datele într-o fişă a echipei, rezultând măsurători pe fiecare apă de
Toţi elevii şi cadrele didactice au primit certificate de participare, iar restul comprimatelor împreună cu mapa evenimentului au fost duse pentru activităţi asemănătoare în cadrul şcolilor de care aparţin.
Din determinări am constatat următoarele date relevante pentru calitatea apei la obiectivele studiate. Acestea au fost efectuate în condiţiile de prelevare ale dimineţii de 08 decembrie 2011, temperatura aerului în locurile de prelevare a fost de 8oC, temperatura sălii în care s-au efectuat testele a fost de 24oC: suprafaţă luată ca material de cercetare.
Balta str. Lacului | Balta Aurora | Balta Lămâiţa | Balta str. Sulina | Balta Azur | Canalul Behela | |
Temperatura apei (grade Celsius) | 16 | 15 | 16 | 14 | 13,5 | 14 |
Oxigenul dizolvat (părţi pe milion) | 2,20 | 8,00 | 2,00 | 2,00 | 2,20 | 8,00 |
pH | 8,00 | 8,00 | 8,00 | 8,00 | 7,44 | 7,50 |
Turbiditate (grade turbiditate) | 40 | 40 | 0 | 40 | 0 | 0 |
Calitatea apei se poate defini ca un ansamblu convenţional de caracteristici fizice, chimice, biologice şi bacteriologice, exprimate valoric, care permit încadrarea probei într-o anumită categorie, ea căpătând astfel însuşirea de a servi unui anumit scop. Pentru stabilirea calităţii apei, din multitudinea caracteristicilor fizice, chimice şi biologice care pot fi stabilite prin analize de laborator se utilizează practic un număr limitat, considerate mai semnificative. Sistemul mondial de supraveghere a mediului înconjurător prevede urmărirea calităţii apelor prin trei categorii de parametri:
- parametri de bază : temperatură, pH, conductivitate, oxigen dizolvat, colibacili;
- parametri indicatori ai poluării persistente : cadmiu, mercur, compuşi organo - halogenaţi şi uleiuri minerale ;
- parametri opţionali : carbon organic total (COT), consum biochimic de oxigen (CBO) detergenţi anionici, metale grele, arsen, bor, sodiu, cianuri, uleiuri totale, streptococi
După cum se observă, cu ajutorul acestor kituri, s-au realizat determinări ale unor parametri de bază. Rezultatele obţinute s-au dovedit a fi mulţumitoare:
Temperatura apei variază în funcţie de provenienţă şi de anotimp.
Oxigenul dizolvat (OD) Cel mai important parametru de calitate al apei din râuri şi lacuri este conţinutul de oxigen dizolvat, deoarece oxigenul are o importanţă vitală pentru ecosistemele acvatice. Astfel, conţinutul de oxigen din apele naturale trebuie să fie de cel puţin 2 mg/l, în timp ce în lacuri, în special în cele în care funcţionează crescătorii de peşte, conţinutul de oxigen dizolvat trebuie să fie de 8 – 15 mg/l.
Concentraţia ionilor de hidrogen. pH-ul apelor naturale este cuprins între 6,5 - 8 , abaterea de la aceste valori dând indicaţii asupra poluării cu compuşi anorganici. pH-ul şi capacitatea de tamponare a acestuia constituie una din proprietăţile esenţiale ale apelor de suprafaţă şi subterane, pe această cale asigurându-se un grad de suportabilitate natural faţă de impactul cu acizi sau baze, sărurile de Na+, K+, Ca2+ şi Mg2+ jucând un rol esenţial în acest sens. De subliniat că această capacitate de tamponare a pH–ului este deosebit de importantă nu numai pentru echilibrele din faza apoasă, dar şi pentru cele de la interfaţa cu materiile în suspensie, respectiv cu sedimentele. Concentraţia ionilor de hidrogen din apă, reprezintă un factor important care determină capacitatea de reactivitate a apei, agresivitatea acesteia, capacitatea apei de a constitui medii pentru dezvoltarea diferitelor organisme etc. Între valoarea pH-ului apei şi aciditatea sau alcalinitatea acesteia nu există o identitate. Creşterea alcalinităţii sau acidităţii nu sunt însoţite şi de variaţii corespunzătoare ale pH-ului, datorită capacităţii de tamponare de care dispun îndeosebi apele naturale. Principalul sistem tampon al apelor naturale îl reprezintă sistemul acid carbonic dizolvat/carbonaţi, pentru care pH-ul apei are valori cuprinse între 6,5-8,5.
Turbiditatea se datorează particulelor solide sub formă de suspensii sau în stare coloidală. Într-o definiţie generală se consideră că suspensiile totale reprezintă ansamblul componentelor solide insolubile prezente într-o cantitate determinată de apă şi care se pot separa prin metode de laborator (filtrare, centrifugare, sedimentare). Se exprimă gravimetric în mg/l sau volumetric în ml/l. Valoarea suspensiilor totale este deosebit de importantă pentru caracterizarea apelor naturale. În funcţie de dimensiuni şi greutate specifică, particulele se separă sub formă de depuneri(sedimentabile) sau plutesc pe suprafaţa apei(plutitoare). Suspensiile gravimetrice reprezintă totalitatea materiilor solide insolubile, care pot sedimenta, in mod natural într-o anumită perioadă limitată de timp. Procentul pe care îl reprezintă suspensiile gravimetrice din suspensiile totale este un indicator care conduce la dimensionarea şi exploatarea denisipatoarelor sau predecantoarelor, instalaţii destinate reţinerii acestora. Suspensiile şi substanţele coloidale din ape reprezintă totalitatea substanţelor dispersate în apă, având diametrul particulelor între 1 şi 10 μm. Caracterizate prin proprietăţi electrice de suprafaţă, prezintă un grad mare de stabilitate, care le face practic nesedimentabile în mod natural. Eliminarea substanţelor coloidale din apă a impus tratarea chimică cu reactivi de destabilizare în vederea coagulării şi precipitării acestora. Relaţia dintre substanţele în suspensie (proprietate gravimetrică) şi turbiditate (proprietate optică) determină aşa-numitul “coeficient de fineţe” al suspensiilor. Pentru aceeaşi sursă de apă, coeficientul de fineţe variază în limite bine determinate în cadrul unui ciclu hidrologic anual.
Astfel de activităţi vor continua în cursul anului următor, implicând mai mulţi participanţi şi mai multe surse de apă.
DIRECTOR,
VASILE CIUPA