Educaţie ecologică - Şcoala Generală nr. 22
Municipiul Timişoara face parte din categoria marilor oraşe ale României şi asemenea aglomerărilor urbane se confruntă cu serioase provocări privind calitatea mediului şi implicit starea de sănătatea a populaţiei.
Primăria Municipiului Timişoara, în conformitate cu prevederile Agendei 21 a comunităţilor locale, desfăşoară o serie de proiecte care concură la îmbunătăţirea calităţii vieţii urbane, derularea activităţilor edilitar-gospodăreşti şi de protecţie a mediului în concordanţă cu principiile dezvoltării durabile, stabilite la Conferinţa ONU de la Rio de Janeiro din anul 1992.
Pentru aplicarea cu succes a acestor principii este imperios necesară conştientizarea societăţii civile privind importanţa acestor demersuri ale Primăriei Municipiului Timişoara, prin acţiuni de educaţie ecologică.
În scopul promovării acţiunilor de educaţie ecologică, Direcţia de Mediu din cadrul Primăriei Municipiului Timişoara – Serviciul Protecţia Mediului a iniţiat prezentarea unor tematici ecologice în cadrul unor ore deschise - (ex. : Transportul şi Mediul, Protecţia Stratului de Ozon, Utilizarea Eficientă a Energiei în Contextul Încălzirii Globale, Dioxidul de carbon - gazul vieţii şi al morţii Terrei, Zonele umede din Municipiul Timişoara, Arbori şi arbuşti ornamentali din Municipiul Timişoara, etc.) la unităţile de învăţământ (gimnazial şi liceal) din municipiul Timişoara.
Astfel, aceste acţiuni au demarat în anul şcolar 2008-2009 cu prezentarea la Şcoala Genarală nr. 25 a unor tematici cu pronunţat mesaj ecologic la clasele VI-VIII.
Aceste activităţi au continuat în data de 04.11.2009, la Şcoala Generală nr. 19 (Blv. Cetăţii, nr.24) a fost prezentat elevilor de la clasele a VI şi a VII-a, un material care abordează problematica dioxidului de carbon şi rolul lui în protecţia mediului şi a vieţii pe Terra. La această tematică au participat 57 elevi şi 4 cadre didactice. După prezentarea temei participanţii au fost antrenaţi într-o acţiune interactivă referitoare la subiectul prezentat.
Obiectivele acestei lecţii de educaţie ecologică au vizat însuşirea de cunoştinţe, dezvoltarea capacităţilor de observare, explorare şi înţelegere a realităţii din mediul înconjurător, cunoaşterea, înţelegerea şi utilizarea în comunicare a unor termeni specifici, pentru a descrie fenomenele observate în mediul înconjurător.
Pentru anul şcolar 2009-2010, Serviciul de Protecţia Mediului din cadrul Direcţiei de Mediu îşi propune continuarea acestui gen de acţiuni prin prezentarea şi în alte unităţi de învăţământ din municipiu a unor astfel de tematici.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |