Ora Pamântului sărbătorită la Timişoara
În 31 martie 2007, WWF (World Wide Fund for Nature) organiza pentru prima dată Earth Hour. Acest eveniment este cea mai importantă acţiune de conştientizare cu privire la schimbările climatice. Milioane de oameni şi mii de companii sting luminile timp de o oră, demonstrând în acest mod cu privire la o problemă majoră a zilelor noastre: încălzirea globală. Oraşul Timişoara se alătură şi el acestui demers.
Anul acesta, Ora Pământului va fi sărbătorită în data de 28 martie. Timişoara participă la acest eveniment în calitate de oraş "Partener Oficial", alături de alte 300 de oraşe din 60 de ţări de pe întreg globul. Scopul este de a trage un semnal de alarmă la amploarea pe care a luat-o încălzirea globală şi efectele negative ale acesteia. Totodată se impune un efort concertat pentru reducerea poluării planetei.
Pentru a marca Ora Pământului, municipalitatea a hotărât ca sâmbătă, 28 martie între orele 20,30 - 21,30 să se stingă iluminatul public în Piaţa Unirii din Timişoara.
Primăria Municipiului Timişoara solicită sprijinul tuturor cetăţenilor ca prin implicarea în acest demers, să stingă luminile în locuinţele lor, reducând astfel consumul de energie electrică. De asemenea companiile, societăţile comerciale, instituţiile publice din municipiul Timişoara sunt invitate să stingă timp de o oră lumina în incintele lor.
Ora Pământului este un mijloc de promovare a soluţiilor de combatere a schimbărilor climatice şi de transmitere către cetăţenii Timişoarei a unui mesaj ecologic, de promovare şi conştientizare a unei conduite ecologice voluntare, în vederea gospodăririi durabile a resurselor energetice, neregenerabile şi epuizabile.
Cu această ocazie, toţi timişorenii sunt aşteptaţi în Piaţa Unirii între orele 20,00 - 22,00, la evenimentul "Sidewalk Astronomy - Astronomia pe trotuar". În piaţă vor fi prezenţi un grup de astronomi amatori şi profesionişti de la Observatorul Astronomic din Timişoara, Universitatea de Vest şi Astrocluburile "ALTAIR" şi "ANTARES". Ei vor face observaţii astronomice, prezentări ale instrumentelor şi ale obiectelor cereşti.
Observaţiile astronomice se vor efectua doar în condiţii meteo favorabile (cer senin).
Acest eveniment se înscrie în programul de activităţi al Anului Internaţional al Astronomiei 2009.