Ziua Europeană a Parcurilor
ROMÂNIA
JUDEŢUL TIMIŞ
MUNICIPIUL TIMIŞOARA
DIRECŢIA DE MEDIU
SERVICIUL ADMINISTRARE MEDIU
__________________________________________________________________________________________
COMUNICAT DE PRESĂ
Ziua Europeană a Parcurilor a fost iniţiată de Federaţia EUROPARC cu scopul de a îmbunătăţi starea zonelor protejate din Europa şi a atrage participarea publică în administrarea acestor zone. A fost celebrată pentru prima dată în 1999 organizându-se evenimente în toată Europa în jurul datei de 24 mai, care reprezintă data creării primelor 9 parcuri naţionale din Europa, în Suedia. Federaţia EUROPARC reuneşte 400 de arii protejate din 34 state de pe continentul european. Ziua Europeană a Parcurilor a fost sărbătorită prima dată în România în anul 2000, la Parcul Naţional Retezat.
Parcurile au devenit o necesitate şi în ceea ce priveşte dezvoltarea armonioasă a unei urbe civilizate. Zonele de relaxare, odihnă combinate locurile de joacă pentru copii sunt solicitate tot mai mult de către cetăţeni. Timişoara a fost numit „oraşul parcurilor”. Ca urmare, s-au depus eforturi susţinute pentru amenajarea şi modernizarea locurilor de joacă integrate în spaţiile verzi. Ele au fost tot mai mult gândite ca sisteme de zone verzi, în care să se regăsească câte o zonă de agrement pentru diversele categorii de vârstă: s-a avut în vedere amplasarea de echipamente de joacă pentru copii de diferite vârste, amenajarea de zone verzi cu arbori, arbuşti, plante, în care să se recreeze şi persoanele adulte. Până în prezent, s-au amenajat în Timişoara 176 de astfel de locuri de joacă, 84 la Nord de râul Bega şi 92 la Sud.
Cu acest prilej, Primăria Municipiului Timişoara prin Direcţia de Mediu a organizat acţiuni dedicate acestei zile. S-a efectuat un sondaj de opinie în rândul adulţilor. Chestionarele au fost completate de persoane care se relaxau în parcuri, fiind din diverse pături sociale, vârste diferite (în special însoţitori ai copiilor beneficiari ai locurilor de joacă respective). Sondajul a fost efectuat în următoarele locaţii: Parcul Sudului, Kiriac, Parcul Pădurice, Parcul Dacia, Brânduşei, Cugir, Orşova, Păun Pincio, Constructorul, Parcul Clăbucet, Parcul Bihor.
Părerea cetăţenilor este relevantă pentru proiectele avute în vedere de Primăria Timişoara. Vă prezentăm datele sondajului:
1. Consideraţi că Primăria Timişoara amenajează suficiente spaţii verzi cu locuri de joacă ?
2. Consideraţi că oraşul în care locuiţi are locuri de joacă îngrijite şi dotate cu echipamente de joacă corespunzătoare?
3. Consideraţi că locuitorii oraşului contribuie la îngrijirea şi păstrarea corespunzătoare a locurilor de joacă amenajate până în prezent?
4. Aţi fi dispuşi să vă implicaţi în acţiuni de ecologizare a locurilor de joacă şi a spaţiilor verzi?
5. Doriţi ca la acest loc de joacă pentru copii să se diversifice echipamentele de joacă?
6. Doriţi ca în această zonă verde să existe şi un loc de odihnă, relaxare pentru cei vârstnici?
7. Consideraţi importantă existenţa terenurilor de sport în zonele unde sunt amenajate locuri de joacă?
8. Consideraţi că sunt copii cu anumite grupe de vârstă dezavantajaţi în amenajarea locurilor de joacă?
9. Care sunt grupele de vârstă dezavantajate în amenajarea locurilor de joacă?
10. Consideraţi oportună amenajarea unor locuri de joacă speciale pentru copiii cu dizabilităţi?
DIRECTOR,
VASILE CIUPA