Ziua Trandafirului
Sărbătorirea Zilei Trandafirului la Timişoara – joi, 28 mai 2009
Direcţia de Mediu din cadrul Primăriei Timişoara, prin Serviciul Spaţii Verzi a organizat o serie de activităţi pentru prima sărbătorire a Zilei Trandafirului la Timişoara. Tema proiectului a fost „Demonstraţie de altoire a trandafirului”.
Organizator a fost colectivul Serviciului Spaţii Verzi din cadrul Primăriei Municipiului Timişoara, condus de Director Direcţia de Mediu - Vasile Ciupa şi alcătuit din: Şef Serviciu Diana Nica, consilier Doina Măescu, consilier Burtic Daniela şi consilier Crăciun Cristina având ca invitaţi: Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului Timişoara, reprezentată prin d-na Ing. Blidariu Aurica, Grupul Şcolar Agricol „Iulian Drăcea”, reprezentat de directorul adjunct, Prof. Ing. Mircea Spineanu, Şcoala cu clasele I-VIII nr. 30 Timişoara, Asociaţia Peisagiştilor din România, prin d-ra Dara Nicoleta, Asociaţia Amicii Rozelor, prin d-na Prof. Dr. Maria Băla, cadru didactic al Facultăţii de Horticultură şi Silvicultură Timişoara.
La acestă lecţie de altoire au participat elevi ai Şcolii cu clasele I-VIII nr.30, elevi ai Grupul Şcolar Agricol „Iulian Drăcea” şi studenţi ai Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului Timişoara.
Obiectivele acestui proiect sunt: familiarizarea elevilor cu noţiuni de biologie a trandafirului, învăţarea etapelor şi tehnicilor de altoire a soiurilor de trandafiri, familiarizarea cu soiurile de trandafiri cultivate în Parcul Rozelor, precum şi cultivarea interesului şi dragostei pentru cunoaşterea acestei flori cu o simbolistică deosebită pentru Timişoara.
Programul de activităţi al manifestării a fost următorul:
- ora 900 întâlnirea tuturor participanţilor în Parcul Pădurice Giroc, în vederea recoltării ramurilor altoi din plantaţia mamă; explicaţia şi demonstraţia de prelevare a altoiului a fost realizată de d-na ing. Doina Măescu şi d-na prof. dr. Maria Băla. Elevii au învăţat cum se taie lăstarii de trandafiri, cum se prelevează „ochiul” pentru altoire, cum se etichetează soiurile recoltate.
- ora 1000 deplasarea în pepiniera S.C. Horticultura S.A. în vederea altoirii soiurilor recoltate din Parcul pădurice Giroc, pe portaltoi de măceş. Demonstraţia de altoire a fost realizată de d-na ing. Doina Măescu, consilier al Serviciului de Spaţii Verzi şi de d-na Pop Aurora, muncitor peisagist-floricultor în cadrul S.C. Horticultura S.A. Elevii au învăţat aici altoirea trandafirului la colet, în vederea obţinerii de tufe viguroase.
- ora 1200 deplasarea în Parcul Rozelor pentru prezentarea unor soiuri de trandafiri şi a proiectului de reamenajare a parcului. Istoricul Parcului Rozelor şi proiectul de reamenajare a fost prezentat invitaţilor, în cadrul unei mese rotunde, de către d-nul Vasile Ciupa, director al Direcţiei de Mediu şi de d-na Diana Nica, şef Serviciul Spaţii Verzi din cadrul Primăriei Municipiului Timişoara. De asemenea, a fost prezentată colecţia de cărţi vechi de specialitate, donată Primăriei de către d-nul Csepiska; aceste cărţi vor fi expuse într-un viitor Muzeu al Trandafirului, ce se doreşte a fi realizat chiar în Parcul Rozelor.
Pe viitor, în ultima joi a lunii mai se vor organiza diferite activităţi interesante pentru iubitorii de roze, pentru sărbătorirea acestei zile speciale, ce se doreşte a deveni o tradiţie pentru „Oraşul Trandafirilor”.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |