Ziua Internaţională de Acţiune pentru Climă
La nivel mondial se contată interesul sporit pentru identificarea unor soluţii optime în vederea diminuării poluării, a reducerii cantităţilor de poluanţi evacuaţi în mediu. Astfel, pe lângă aplicarea unor tehnologii nepoluante, studiile de cercetare se pot constitui într-un foarte bun mijloc de promovare, nu numai în rândul specialiştilor, a tehnicilor şi abordărilor ecologice.
Primăria Municipiului Timişoara a realizat în decursul anilor o serie de lucrări de cercetare vizând impactul pe care dezvoltare urbană – accelerată în ultimul deceniu – o are asupra calităţii vieţii. Mediul ambiant este unul dintre cele mai sensibile segmente afectate, a căror efecte sunt pregnant vizibile.
Activităţile antropice cu impact semnificativ asupra mediului sunt atent monitorizate de structurile specializate din cadrul Primăriei Municipiului Timişoara, respectiv Direcţia de Mediu cu serviciile aferente.
Periodic, la nivel mondial se celebrează anumite evenimente ecologice cu semnificaţii deosebite (ziua mediului, ziua apei, ziua stratului de ozon, ziua pământului, etc).
Ziua Internaţională de Acţiune pentru Climă a fost celebrată la data de 14 mai 2009 în Sala Mare a Primăriei Municipiului Timişoara prin lansarea broşurii „Dioxidul de Carbon – Gazul Vieţii sau al Morţii Terrei”, lucrare elaborată de un colectiv din cadrul Direcţiei de Mediu.
La acestă manifestare au fost invitaţi şi au participat specialişti de la instituţii cu preocupări similare (Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului Timişoara, S.C. Colterm S.A., Liceul Azur, Pro Air Clean, Universitate de Vest Timişoara, Denkstatt, Federaţia Asociaţiilor de Locatari Timişoara). De asemenea au participat şi elevi şi cadre didactice de la şcoli generale şi licee din municipiu.
Au fost apreciate valenţele didactice de prezentare exhaustivă a problematicilor pe care emisiile necontrolate de dioxid de carbon o au asupra ecosistemului şi implicit asupra calităţii vieţii, vorbitorii reliefând importanţa conjugării eforturilor în reducerea impactului negativ pe care activităţile antropice o pot avea asupra mediului urban.
Abordarea de către Direcţia de Mediu a problematicilor protecţiei mediului va rămâne o constantă concretizându-se atât prin planuri de acţiune, monitorizări ale activităţilor cu potenţial impact asupra mediului, cât şi prin acţiuni de conştientizare a societăţii civile privind provocările de mediu cu care se confruntă oraşul nostru.
VICEPRIMAR,
Adrian ORZA